Młóto browarniane dla opasów – jakie są korzyści ze stosowania młóta?
- By : Parafia-rymanow-zdroj.pl
- Category : Z innej parafi
Młóto browarniane powstaje w wyniku produkcji piwa pils i ma szerokie zastosowanie w żywieniu bydła. Kompanie piwowarskie i należące do niej browary nie prowadzą sprzedaży indywidualnym odbiorcom. Mogą je nabyć jedynie firmy, które stają do przetargu i tą drogą wchodzą w posiadanie pasz. Jednak młóto dostępne jest na wielu stronach internetowych sklepów, dlatego hodowcy nie mają żadnego problemu z zakupem. Sprawdź, jak stosować młóto i jakie korzyści wynikają z tego dla hodowców?
Młóto browarniane dla opasów – dlaczego warto?
Młóto browarniane dla opasów stanowi doskonały dodatek białkowy w żywieniu zarówno bydła, jak i świń. Zawiera niezbędne sole mineralne, witaminy B, A i E. Ważną informacją jest też to, że wspomniane białko jest w 45% rozpuszczalne w żwaczu, co z kolei korzystnie obniża mocznik w mleku, jeśli mowa o krowach mlecznych. W jelicie cienkim białko pochodzące z młóta jest rozpuszczalne w 85% – stanowi więc bardzo wartościową paszę białkową. Podawanie młóta bardzo pozytywnie wpływa także na wydajność. Produkcja mleka może być zwiększona nawet o 10%. Jeśli chodzi natomiast o opasy, młóto pozwala na szybsze przybieranie na wadze, co z kolei wiąże się z szybszą dojrzałością i gotowością do reprodukcji. Podsuszonego młóta dla opasów nie należy podawać więcej jak 30%. Najlepiej jest łączyć je z kiszonką z traw, kukurydzą i roślinami motylkowymi. Ponadto, pasza ta podawana z innymi pokarmami, sprawia, że te o niższych walorach smakowych, są zjadane na odpowiednim poziomie, co z kolei wpływa na poprawę zdrowia bydła i zaspokojenie zapotrzebowania dziennego na składniki odżywcze. Młóto browarniane podnosi zatem smakowitość pasz i przyczynia się do osiągania lepszych wyników całej hodowli.
Czy młóto może zaszkodzić opasom?
Nie poleca się podawania świeżego młóta ani opasom, ani też krowom mlecznym. Może ono powodować niebezpieczne dla zwierząt biegunki. Opasom należy podawać mniej więcej 2-3 kilogramy na każde 100 kilogramów masy ciała. Pokrywa to zapotrzebowanie na białko dla opasów w początkowym okresie w 30%, zaś w końcowym na około 30%. Krowom zasuszonym w ogóle nie powinno się podawać młóta browarnianego.
Jak przechowywać młóto?
Dla zachowania wszystkich cennych wartości odżywczych, należy w odpowiedni sposób przechowywać młóto. Jeśli jesteś hodowcą i nabyłeś młóto, musisz skarmiać zwierzęta w przeciągu maksimum 2-3 dni od momentu zakupu. Jeśli nie jesteśmy w stanie tego zrobić, wówczas paszę należy zakonserwować. Można je suszyć do wilgotności wynoszącej 13%, a następnie przechowywać w opakowaniach typu Big Bagi lub w silosach – jest to najpopularniejsze i najbezpieczniejsze rozwiązanie, które stosuje większość rolników. Można także je zakiszać w rękawach lub belach cylindrycznych, albo też trzymać zakiszone młóto w pryzmach. Należy też pamiętać, że młóto jest wyrabiane głównie wiosną i latem, to stanowi większość produkcji. Dlatego, aby zapewnić sobie całoroczny dostęp do zapasów, trzeba magazynować paszę.