Smardz – jadalny grzyb, który pojawia się wiosną. Cechy i występowanie
- By : Parafia-rymanow-zdroj.pl
- Category : Z innej parafi
Skończyła się właśnie zima. Pora wiosenna to wymarzony czas dla zbieraczy grzybów. Miesiące oczekiwań i nastał właśnie czas, gdy z pełną spontanicznością, możemy wybrać się do lasu na grzyby. Jest to gwarancja przyjemnie i zdrowo spędzonego czasu dla Ciebie, a także Twoich współtowarzyszy w leśnych przechadzkach.
O tej porze roku znajdziesz smardza. Zaleca się, by na jego poszukiwania, wybrać się do przygranicznych Czech lub na Słowację. Smardza cechują charakterystyczne owocniki, nieco pofałdowane. Można go spotkać w lasach, przy brzegach rzek, a także w ogrodach. Ten jadalny grzyb wiosenny ma przyjemny, lekki smak. Może być znakomitym dodatkiem, który ma w sobie wiele walorów odżywczych. Wielu miłośników grzybobrań pokochało smardza.
Trzeba pamiętać, że nie wolno tego jadalnego grzyba wiosennego przyrządzać na surowo. W takim wypadku smardz jest trujący dla człowieka. Niestety w Polsce jego występowanie jest niezwykle rzadkie. Poza tym na terenie naszego kraju gatunek grzybów jest pod ochroną. Dlatego jest kategoryczny zakaz jego zrywania. Polacy, w poszukiwaniu smardzów, wybierają się najczęściej do Czech i na Słowację, o czym była mowa wcześniej. Grzyby te pojawiają się w lasach liściastych oraz iglastych, najczęściej po obfitych opadach deszczu. Najczęściej rosną w gromadzie. Czasami spotkamy je na terenach trawiastych lub w dolinach rzek.
Pamiętaj, że wiosenne zbieranie grzybów, to fajnie spędzony czas. Miej na uwadze, że zrywanie smardzów w Polsce jest surowo zabronione karami finansowymi. Szanuj przyrodę! Jeśli chcesz legalnie poszukać smardzów, wybierz się za naszą południową granicę.